Her ülke kendi sınırları içerisinde veya farklı ülkelerin sınırları içerisinden elektriği elde ederek ülke içerisine dağıtım gerçekleştirir. Elektriğin bir enerji akımı olarak yerel veya ulusal bir santralden kullanım alanlarına etkili iletimi için de trafo merkezi olarak adlandırılan yapılar kullanılır.

Trafo Merkezi Nedir?
Ülkemiz sınırlarında elektrik üretimi değişen türlere sahip santrallerde üretilmektedir. Bu santrallerde elde edilen elektrik enerjisinin sorunsuz bir şekilde yaşam ve çalışma alanlarına ulaşması ihtiyacı bulunur. Elektrik, özellikle ev ve iş yerlerine kablolar vasıtası ile ulaşsa da aslında arka planda trafo merkezi adı verilen yapılar yer almaktadır.
Türkiye bazlı olarak anlatım sürdürülürse, ülkemizde yer alan ulusal elektrik ağı içerisinde güvenilir ve kesintisiz bir şekilde elektriğin ulaşım ve dağıtımı için çok kapsamlı bir sistem çalışmaktadır. Bu sistem içerisinde trafo merkezi elektrik enerjisini üretim noktaları üzerinden yüksek gerilim olarak alır ve düşük gerilime dönüştürerek kullanılır bir şekilde hatlara aktarır. Şehirlerde sokaklara ve yapılara elektriğin ulaştırılması için kullanıldığı gibi bugün endüstriyel tesislerde de elektrik dağıtımı açısından kullanımı yer almaktadır.

Trafo Merkezi Çalışma Prensibi Nedir?
Bu tip elektrik iletim merkezlerinin ana çalışma prensiplerinden biri elektriğin istenilen voltajlara düşürülerek dönüştürme işleminin yapılmasıdır. Örneğin; evlerde kullanılan elektrik 220~240 V aralığında bir değere sahiptir. Ancak santraller ve elektrik üretim tesislerinden çıkış gerçekleştiren elektrik çok daha yüksek bir voltaj ile trafo merkezi üzerine ulaşmaktadır. Bu şekilde elektrik enerjisinin ülke genelinde bir fabrika veya kuruma ya da bir eve iletilmesi mümkün değildir.
Ulusal çerçevede şehirlerden mahallelere ve apartmanlardan kurum ve işletmelere kadar her noktaya elektrik enerjisinin iletilmesi için sistematik bir çalışma yürütülür. Bu çalışma içerisinde trafo merkezi elektrik voltajında anahtar görevi görür. Çünkü içerisinde bu işlemi gerçekleştirebilecek uzman parçalar bulunur. Bu tip bir merkez içerisinde de en önemli parça elbette ki trafo olarak adlandırılır. Trafo, voltajın istenilen düzeyde yükselmesi veya düşmesi için görev gerçekleştirir.
Trafo(transformatör), kendine ait bir manyetik alan kullanır. İçerdiği manyetik alan sayesinde elektrik enerjisinin iletimini oluşturabilecek elektrik bağlantısı ile çalışan bir sistemdir. Bir transformatör içerisinde bazen iki bazen de daha fazla sayıda tel bobin bulunabilir. Bobinlerin her biri iç kısmında metalik bir çekirdek ile üretilmektedir. Bu çekirdeğin çevresinde ise kaç turluk bir sarım bulunduğu voltaj değişimi üzerinde en etkili faktördür. Çünkü sarım değerine bağlı olarak voltajın düşürülmesi veya yükseltilmesi imkanı ortaya çıkmaktadır.
Trafo merkezi elektriğin örnek olarak santralden bir şehrin girişine ulaşması ile birlikte ana görevini yerine getirecek hale gelir. Örneğin, barajdan kent girişine ulaşan elektrik yüksek gerilim ile gelirken, girişteki trafo bu yolculuktan ilerisine elektriğin alçak gerilim ile ulaşmasını sağlar. Elektrik gerilimindeki bu dönüşüm yaşam veya çalışma alanlarının akım ihtiyacına göre geçerli hizmeti yerine getirir.

Trafo Merkezi Hangi Noktalarda Bulunur?
Günümüzde dünya genelinde kullanılan trafo merkezi türleri içerisinde iki değişen sınıf bulunmaktadır. Bunlardan ilkini iletim gerçekleştiren merkezler oluştururken, genellikle bir kaynağın yöresinde yer alırlar ve elektriğin şebekeden evler ile iş yerlerine dağılmasını sağlarlar. Örneğin; rüzgar enerjisi üretim çiftliklerinden değişen gerilim değerleri ile elektrik enerjisi çıkışı olur. Transformatör ise istenilen düzeye gelen elektrik enerjisini aktarma görevi üstlenir.
Transformatörler için ikinci tür ise dağıtım işlemi gerçekleştiren yapılardır. İletim şebekesi üzerinde enerji bir dağıtım istasyonundan yönlendirilir ve burada voltaj düşüşü gerçekleşir. Bu sayede ev ve işletmelere kullanılabilir düzeyde yani 220V olarak elektrik ulaşır. Yerel düzeyde kullanılan bu trafo çeşitleri artan kaynaklar ile birlikte kullanılmayan elektrik enerjisini sisteme tekrar geri gönderme dahi sağlayabilmektedir.

Trafo Merkezleri Nasıl ve Nerelerde Kurulur?
Elektrik kaynağından gelen yüksek gerilimin alçak gerilim haline dönüştürülmesi ile kullanılır şekilde yaşam ve çalışma alanlarına aktarılması trafolar sayesinde sağlanır. Çok önemli bir göreve sahip olan transformatörlerin doğru bir şekilde en doğru noktaya kurulması, düzenli bakımdan geçirilmesi ve yönetimlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu yapılar kentlerde hem şehir içi hem şehir dışı alanlarda hem de endüstriyel tesisler gibi konumlarda uzman ekipler tarafından kurularak hazır hale getirilir.
Günümüzde AR ELEKTRİK olarak sahip olduğumuz tüm profesyonellik sayesinde bünyemizde yer alan uzman mühendisler ve teknisyenler ile birlikte trafo merkezi taleplerinde güvenilir ve eksiksiz bir kurulum sağlayabiliyoruz. Kurulum aşamasında ise aşağıdaki şekilde sıralanan bir yöntem takip edilmektedir.
- Transformatör kurulumu açısından öncelikle etrafında yeterli boşluğu bulunduran ve güvenilir bir konumum seçilmesi gerekmektedir. Trafo, ister bir sanayi tesisinde ister şehir içinde olsun mutlaka bu koşullar sağlanmalıdır.
- Belirlenen konumda trafonun sağlam bir zeminde kullanılabilir olması için zemin tesviyesi ve beton atımı ile düzleştirme gerçekleştirilir.
- Kullanılacak zemin hazır hale geldikten sonra trafo merkezi tüm parçaları ile birlikte konuma ulaştırılır.
- Kurulum konumunda parçaların birleştirilmesi ve birbirleri ile bağlantılı hale getirilmesi ile zemine sabitlenen trafo standart olarak hazır hale getirilir.
- Tüm bağlantıları gerçekleştirilen transformatör kurulu hale geldikten sonra test ve kontrol işlemleri sağlanır.
- Yapılan testler arasında öncelikli olarak yüksek gerilim izolasyon testi yer alır. Sonrasında düşük gerilim devre testi uygulanır. Ardından koruma röle testleri ile birlikte tüm kontroller tamamlanır.
- Kontroller sonucunda sorunsuz bir şekilde montaj işlemi tamamlanan trafo, elektrik enerjisinin çıkışının gerçekleştiği kaynağa hatlar sayesinde bağlanır. Yüksek gerilimli elektrik enerjisi bu sayede trafoya ulaşır. Sonrasında da enerjinin trafodan dağıtım konumlarına ulaşması için de tüm bağlantılar tamamlanır.
- Son noktada yapılan tüm kontrollerin ardında trafo merkezi aktif hale getirilir. Bu sayede de elektrik enerjisi istenilen noktalara istenilen gerilim değerleri ile ulaştırılır.
AR ELEKTRİK olarak markamız tarafından verilen hizmetlerde ihtiyaç alanlarına bağlı olarak güç dağıtımı gerçekleştiren, endüstriyel alanlarda kullanılabilen, mobil nitelikli veya alt istasyon niteliğine sahip trafo merkezi çeşitleri bugün Türkiye genelinde güven ve yüksek performans ile sizlere sunulabilmektedir.