Alçak gerilim, 1 volt ile 1000 volt (1 kV) arası gerilime sahip olan şebeke türüdür. Alçak gerilim şebekeleri elektrik enerjisinin uzun mesafelere iletilmesi konusunda yetersiz kalabilmektedir. Alçak gerilimde güç güç kaybı ve düşük gerilim olduğu için gerilim seviyesinin yükseltilerek elektriğin uzun mesafelere kayıp yaşanmadan iletilmesi amaçlanır. Böylelikle elektrik dağıtım bölgesindeki trafolarla gerilimi düşürülerek ev ve işyerlerine alçak gerilimle ulaştırılır.
Gerilim bir diğer adıyla voltaj, bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkı belirtir. Alçak gerilim, 1 V ile 1000 V arasındaki gerilimi ifade etmektedir. Alçak gerilimde elektrik enerjisi gerilim seviyesi yükseltilerek uzun mesafeler için kayıpsız iletim yapılmaktadır. Gerilimi yüksek olan elektrik enerjisinin aboneler dağıtılması ise dağıtım bölgelerinde yer alan trafolardaki akım seviyesi düşürülerek sağlanmaktadır.
Alçak gerilim panosu, atölye, fabrika, ev ve iş yerlerinde elektrik enerjisinin ana dağıtımının yapıldığı panolardır. Bina tipli trafo merkezli tüketicilerde trafo alçak gerilim çıkışı doğrudan ana dağıtım panosuna ulaşır. Dağıtım panosundan ev, iş yeri ve fabrikalara dağılır.
Alçak Gerilim Kontrolü Sistemleri
Alçak gerilim kontrolü (AG MCC), motor kontrol ünitelerini barındıran bir sistemdir. Alçak gerilim kontrolü AG MCC’ler elektrik motor kontrolü, otomasyon, güç dağıtımını kompakt ve ekonomik olarak gruplandırmak için en uygun yöntemi sağlar.
Alçak gerilim sistemlerinde güvenlik, kontrol ve anahtarlama gibi faaliyetler yapılmaktadır. Elektriksel donanımın güvenliği bakımından koruma ve anahtarlama cihazları arasında doğru koordinasyon sağlanmalıdır. Koruma cihazlarındaki hatalar istenmeyen kesintilere sebep olabilmektedir. Bu nedenle alçak gerilim sistemlerindeki kontrol mekanizması mevcuttur.
Alçak gerilim koruma ünitesi ile cihazların doğru kombinasyonda kullanımı sağlanmaktadır. Alçak gerilim koruma ünitesi;
- Tesisatın güvenliğini sağlar. Aşırı akım koruması gibi elektriksel hatalarda cihazın standartlarda belirlenmiş süre içerisinde açma yaparak koruma sağlaması söz konusudur.
- Aşırı akım veya toprak hatası gibi durumlarda koruma cihazları arasındaki seçicilik ile tesisin hata oluşmayan bölümünde elektrik beslemesinin sağlamaktadır.
Koruma cihazların seçimini doğru yapabilmek için ürün standartlarında yer alan değerlerin tanımlarına bakmak gerekir.
ARELPAN-C Alçak Gerilim Güç Dağıtım Pano sistemleri güvenliği ön planda tutarak IEC 61439-1&2 Kema tip testlerden geçirilmiştir. ARELPAN-C Alçak Gerilim Güç Dağıtım Pano sistemleri özellikle endüstriyel tesisler, enerji üretim santralleri, demir çelik üretim tesisleri ve petrokimya tesislerinde güvenli alçak gerilim kontrolü için tasarlanmıştır.