Test ve devreye alma süreçleri, elektrik ile çalışan cihazların kullanıma hazır hale getirilmesinden önce yapılan testleri ve devreye alma işlemlerini kapsayan süreçtir. Bu süreç içinde tüm ekipmanların enerjilendirme öncesi saha testlerinin prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilmesinin yanı sıra elektriksel cihazların çalışır duruma getirilmesini ve sistemin işletmeye alınmasını da kapsamaktadır.
Saha test devreye alma ve bakım hizmetlerinin doğru ve eksiksiz yapılması, işletmenin uzun süre problemsiz çalışmasının en önemli adımıdır. Koruma sistemlerinin düzenli çalışmaması, elektrik siteminin ve elektrik enerjisi ile çalışan cihazlar için risk teşkil etmektedir. Saha testleri ile başlayarak enerjilendirmeye kadar olan test ve devreye alma süreci, kalibrasyonları ayarlanmış primer ve sekonder test cihazları ile gerçekleştirilir.
Test devreye alma ve bakım işlemlerinin ardından elde edilen veriler, sertifikalı uzman mühendis ve teknisyenler tarafından değerlendirilerek ekipman veya malzemelere ait güvenli enerjilendirme ve işletme ömrü hakkında gerekli bilgiler test raporu halinde sunulur.
Saha Test Devreye Alma ve Bakım Prosedürleri Nelerdir?
Saha test devreye alma ve bakım prosedürleri ile test edilerek devreye alınan ve bakımı yapılan ekipmanların, malzemelerin kullanım ömrü uzun olur. Bu nedenle işletmelerin kullanacağı makineleri ve ekipmanları, belirlenen prosedürlere uygun olarak devreye alması ve bakım yapması, son derece önemli bir konudur. Saha test devreye alma ve bakım prosedürlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Panoların Nakliyesi ve Taşınması
Cihazların taşınması ve nakliyesi esnasında dikkatli olunmalıdır. Panoların olası darbelerden korunması için köpük, naylon, karton ile sarılarak taşınması gerekmektedir. Panoların ambalajlanması konusunda dikkat edilmesi gereken belirli unsurlar bulunur. Ambalajlamada tercih edilen malzemenin panonun taşınacağı ortama uygun olması önemlidir. Aynı zamanda ambalajlamada kullanılan malzemenin sudan veya nemden etkilenmemesine dikkat edilmelidir.
Pano Montajının Yapılması
Montajı düzgün bir biçimde pano sabitleme saplamalarından yararlanılabilir. Panonun iç kısmındaki montaj deliklerinden destek alınması son derece önemlidir.
Panoya Enerji Verilmeden Önce Yapılması Gerekenler
Elektrik panosuna enerji verilmeden önce panonun ön sacları veya plexileri sökülerek baralar ve pano içerisinde yer alan ekipmanlar mühendisler ve teknisyenler tarafından kontrol edilmelidir. Ardından elektriksel bağlantılar arasında meydana gelebilecek gevşemelerden dolayı oluşabilecek sorunların önüne geçmek için bağlantılar kontrol edilmelidir. Gevşekliklerin önüne geçmek için vidalar sıkıştırılmalıdır. Bara üzerindeki ekler mutlaka kontrol edilmelidir.
Akım trafolarında ise cıvatalar sıkıştırılarak gevşekliklerin önüne geçilmelidir. Akım trafolarında ise dış kılıflar gözle kontrol edilmelidir. Çatlamalar veya bozulmalar söz konusuysa değiştirilmelidir. Gevşeklik söz konusuysa vidalar ve cıvatalar sıkıştırılmalıdır. Enerji verilmeden önce örtü saçları ve plexiler takılarak izolasyon megeri ile kısa devrenin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Pano veya trafoda izolasyon megeri bulunmuyorsa ölçü aleti ile mutlaka kontrol edilmelidir.
Panoya Enerji Verilmesi
Enerjinin verileceği işletmeye önceden haber verilmelidir. Ekip şefinin talimatlarına göre, ekipmanın tüm kolları üzerinde yapılmış olan kısa devre ve topraklamalar kaldırılmalıdır. Panoya enerji verilirken pano kapaklarının kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Panoya enerji verildikten sonra şalterler ve sigortalar kapatılmadan önce giriş gerilimi ölçülmelidir. Giriş gerilimi nominal sonuçları kontrol edilmelidir. Ölçüm nominal sonuçlar veriyorsa enerjili testlere devam edilmelidir. Testler sonrasında ana dağıtım panosunun bulunduğu oda içerisine hayvanların girmemesi önemlidir.
AG Dağıtım Pano Malzemeleri Bakımı
Bakır baralar, baraların mesnet izolatörlerine tutturuluşları, gevşeklikleri kontrol edilerek gevşeklikler giderilmelidir. Bara üzerindeki ekler kontrol edilerek ek temaslarına bakılmalıdır. Akım trafolarının iletken bağlantıları ve tespit cıvataları sıkıştırılmalıdır. Termik şalterler, arıza durumunda sistemin devre enerjisini kesen araçlar olduğundan ısınma sonucu arıza yapabilir. Bundan dolayı şalter bağlantıları gevşeyebilir. Şalter tespit cıvataları ve iletken bağlantı vidaları sıkıştırılmalıdır.
Bakımdan Sonra Sistemi Devreye Alma İşlemi
Tesislerde AG panosundan sistemi devreye alma işlemi aşağıdaki işlem sırası önemlidir. Enerjili testler esnasında yapılan işlemler aynı sırayla uygulanmalıdır.