İzolasyon direnci ölçümü, neredeyse her elektrik cihazı ve ürünü için hem imalat hem de servis aşamasında yapılan bir testtir. Bu testler neticesinde insan sağlığını tehdit edebilecek arızalar saptanarak engellenir. Bu kritik elektriksel yalıtkanlık hususunun önemini, ölçüm cihazlarını ve yapılması gerekenleri bilmek gerekir.
Bir çalışma ortamında gerilim bölümlerle bulunmayan kısımlar arasında yalıtım sağlanır. Yalıtım sağlanmadığı durumda elektrik enerjisinin olmaması gereken yerlerde elektrik bulunur. Can güvenliği bakımından tehlike meydana gelir. Aynı zamanda cihazlar içinde bulunan kısımlarında aralarında yalıtkanlık sağlanır. Cihazların çalışması için bu durum oldukça önemlidir.
İzolasyon Direnci Nedir?
İzolasyon direnci hesaplaması için ölçülecek sisteme sabit bir gerilim yapılır. Akım ölçülür. Bu akım ve gerelim oranı izolasyon direncini verir.
İzolasyon Test Yöntemleri
Dielektrik İzolasyon Güç Testi: Bu teste “dayanıklılık” testi denir. Kullanım voltajının üzerinde bir gerilim belirli bir zaman boyunca verilir. Test edilen objenin dayanması gereklidir. Bu metot ile direnç değeri ölçülmez.
Yüksek Gerilim İzolasyon Testi: Kabloya zarar vermeyecek bir gerilim tercih edilir. İzolasyon direncini hesaplamak için yapılır. Gelişmiş cihazlarda çeşitli analiz araçları vardır.
İzolasyon Test Cihazı Nedir?
İzolasyon test cihazı, yalıtkanlık direncini ölçen test cihazıdır. Farklı aşamalarda doğru akım imalatı yapan jeneratördür. İzolasyon megeri olarak da bilinir.
İzolasyon Test Cihazları Nerelerde Kullanılır?
Büyük motorların izolasyon direnci testlerinin yapılması için kullanılan cihazlar, izolasyon cihazlarıdır. Alçak gerilim (AG), orta gerilim (OG) ve yüksek gerilim (YG) kabloları, transformatörler ve elektrik cihazlarının direnç testlerinde tercih edilir. İzolasyon test cihazları kablo izolasyon testi için önemlidir. Aynı zamanda yüksek gerilim jeneratörlerinin izolasyon direnç testleri yapmak kullanılır.
İzolasyon Test Cihazları Nasıl Kullanılır?
Nominal gerilimin 2 katında izolasyon testi yapmak, yaygın bir şekilde tercih edilen test metodudur. Nominal gerilimi 5 kV olan bir kablo için 10 kV aşamasında ölçüm yapmak gereklidir. Kullanılan izolasyon test cihazına bağlı olarak da cihazdan zamana göre değişen kaçak akım değerlerini ve izolasyon direncini görebilmek mümkündür.
İzolasyon Test Cihazı Kullanımının Önemi
İzolasyon test cihazı, bir mühendisin en önemli yardımcıları arasında yer alır. Hızlı sonuç alabilmek mümkündür. Tedbirini hızlı bir biçimde alabilirsiniz. Aynı zamanda bir insanın bu çeşit testleri cihazdan yararlanmadan yapması epey tehlikeli bir durumdur. Bu cihaz can güvenliği bakımından epey önemli bir yere sahiptir. Ayrıca yapılacak periyodik bakımlar ile gelecek planları daha rahat bir biçimde yapabilmek mümkündür.